Hvor økologiske er dine økologiske hudplejeprodukter?

Screen+Shot+2019-02-02+at+09.34.25.png

Der findes næsten ligeså mange forskellige certificeringer som der findes kosmetikprodukter, derfor kan det være svært at navigere imellem de mange valgmuligheder, og i sidste ende mere forvirrende end oplysende. Men certificeringer kan være en stor hjælp, når man skal tage stilling til hvor bæredygtigt, miljøvenligt og sundt et produkt reelt er.

Inden for hudpleje og kosmetik kan certificeringerne hovedsageligt opdeles i to forskellige kategorier. Den ene kategori består af certificeringer, der fortæller om produktet er miljø- og allergivenligt. Det er fx. Svanemærket, den europæiske blomst, Astma- og Allergiforbundets Blå Krans samt Green-e mv. Den anden kategori består af certificeringer, der fortæller om produktet er økologisk produceret og om det indeholder sundhedsskadelige ingredienser.

Vi fokuserer hovedsageligt på den sidste kategori, da disse certificeringer stiller strengere krav til både produktionsprocessen og til det færdige produkt. Der findes desværre ingen danske økologiske certificeringer af kosmetikprodukter, da den danske Ø-mærke certificeringer fokuserer på fødevarer, det samme gælder for det Europæiske Økologimærke, som vi også kender fra fødevarer. Heldigvis findes der en række andre certificeringer, fra bl.a. England, Frankrig, Australien og USA, som både anvendes på danske og internationale produkter. De certificeringer vi går efter har vi beskrevet nærmere herunder.

Pålidelige certificeringer

Der er fem certificeringer inden for kosmetik og hudpleje, vi altid kigger efter, når vi vælger produkter hos Beauty Avenue. Det er den amerikanske USDA certificering, den engelske Soil Association certificering, den franske ECOCERT certificering, den australske “OFC” (Organic Food Chain) certificering og den australske Australian Cetified Organic.

"100% USDA Organic" kræver at alle ingredienser er økologisk certificeret, og "USDA organic certified" mærket kræver, at 95% af alle ingredienser er økologisk certificerede efter USDA’s standarder, og har strenge krav for de resterende 5% af indholdet. Udover de økologiske ingredienser sorterer USDAs certificeringer under det amerikanske landbrugsministerium, og kræver derfor, at ingredienser, såvel som det færdige produkt, er godkendt som fødevarer.

Soil Association Certificeringen kræver, at 65-95% af ingredienserne i et produkt er økologisk certificerede, alt efter hvilken Soil Association certificering produktet er certificeret med. Udover indholdet af økologiske ingredienser har Soil Association ligeledes strenge krav til andre ingredienser, der fx. ikke må være genmodificeret eller miljøskadelige. Soil Association er Storbritanniens styrende enhed for økologiske certificeringer, og har udviklet COSMOS standarderne for kosmetik og hudpleje.

ECOCERT certificeringen har forskellige grader af "økologisk" certificeret. Den første ECOCERT certificering starter fra 10% økologiske ingredienser, men alle andre ingredienser skal være fra naturlig oprindelse, og der er skarp kontrol med hvilke ingredienser produkterne må indeholde, blandt andet må de ikke indeholde PEG, parabener og genmodificerede ingredienser. Fra 2018 er ECOCERT en del af Cosmos Organic og skal følge Cosmos Organic standarderne, og derfor skal min. 95% af ingredienserne være økologisk certificeret. Dette træder dog først i kraft når producenterne skal gencertificeres, og derfor vil de gamle ECOCERT standarder stadig være gældende i en periode.

Den australske OFC, Organic Food Chain certificering, er en tredje-parts certificeringsorganisation statsgodkendt af den australske regerings landbrugs-export afdeling. Det vil også sige, at produkter godkendt af denne organisation potentielt er godkendt som fødevarer, og indeholder bl.a. ingen pesticider eller andre sprøjtemidler, ingen syntetiske tilsætningsstoffer og ingen genmodificerede organismer mm.

Den anden australske certificering er Australian Certified Organic. Australian Certified Organic certificerer forskellige grader af “økologisk” på nogenlunde samme vis som ECOCERT. Certificeringen certificerer kun produkter, der indeholder over 70% økologisk certificerede ingredienser. Det vil være indikeret hvor stor en procentdel af ingredienserne, der er certificeret økologiske, og alle økologiske ingredienser skal leve op til COSMOS standarderne. Desuden stiller certificeringen krav til alle ingredienser, der ikke er certificeret økologiske, om at de bl.a. ikke må være genmodificeret.

Screen+Shot+2019-02-02+at+09.34.10.png

Gå efter tredjeparts-certificeringer

Gå efter tredjeparts-certificeringer når du handler hudpleje og makeup, det sikrer, at producenten lever op til de standarder, der kræves, og ikke skriver at produkterne er økologiske uden at være det, hvad man populært kalder "Greenwashing".

Ifølge forbrugerombudsmandens vejledning, må kosmetikprodukter ikke gives en generel miljøvenlig betegnelse, såsom “økologisk” eller “mindre miljøbelastende”, medmindre 95% af ingredienserne, bortset fra vand, er dyrket økologisk, og at det i øvrigt kan verificeres. Der er dog ingen krav om 3. parts certificeringer for at bruge sådanne generelle betegnelser når man markedfsører kosemtikprodukter som rene, miljøvenlige eller økologiske, og dermed er det stadig op til forbrugeren selv at bedømme, om man stoler på producenten. Det er vigtigt med en certificering, hvis du vil have verificering for, at dine hudplejeprodukter er ligeså sunde som de foreskriver at være.